Ce este Steampunk ?
Radesti Loop
Chicago Loop comunicat
Luca Arnaudo about Nicu Ilfoveanu
Photography in Contemporary Art. Trends in Romania after 1989
The Steam of Punk
caméra-box
Investigations into Peripheries in Romanian Photo Books (2010 – 2015)

Ce este steampunk?

Steampunk este Nicu Ilfoveanu care face fotografii alb negru spre sepia si dupa aia le trimite ca atasamente la emailuri de pe Internet. Steampunk este talciocul din Roma unde gasesti si DVD-uri pirat si role vechi de film.
Steampunk era si un yankeu la curtea regelui Arthur. Steampunk este Thomas Edison care nu numai ca inventeaza becul electric ci si microfonul timpuriu, gramofonul, echipamentele cinematografice, telegraful si telefonul. Toate asteaintr-o epoca a aburului si a iluminatiei pe baza de gaz.
Steampunk este anacronismul aplicat eficient. Este coexistenta dintre trecut, prezent si viitorin acelasi spatiu, pe acelasi glob pamantesc. Este atunci cand la CNN se vorbeste despre Marele Joc. Este atunci cand Afganistanul din vremea lui Kipling continua sa faca probleme noilor puteri imperiale din zilele noastre. Este atunci cand exista tari unde locomotivele cu carbuni coexista cu programe spatiale.
Steampunkinseamna sa construiesti zgarie-nori fara sa fie nevoie ca toti oamenii de pe pamant sa aiba apa calda sau curent electric. Steampunk inseamna sa cumperi branza de oaie de la taran si branza Philadelphia din supermarket.
Steampunk era des Esseintes al lui Huysmans care respira in piept cu nesat poluarea fabricilor; parfumul natural al noxei degajate liber. Asta inseamna sa traiesti intr-o lume care inca are ca baza carburanti fosili vechi de milioane de ani si sa nici nu-ti pese de asta.
Steampunk sunt cutiile goale de Coca-Cola de pe Everest, lasate in urma de echipele de alpinisti.
Înseamna saincepi sa crezi ca totusi Dracula are o legatura cu tarain care traiesti.inseamna sa traiesti cu problemele de secol 19 dar sa gandesti ca Jules Verne si H.G. Wells.inseamna sa te bucuri de tehnologie si de tot ce nu tine de tehnologie.
Steampunkinseamna sa fotografiezi campuri acoperite de zapada la marginea padurii;inseamna sa vii la oras ca sa printezi pe panza ce ai fotografiatin padurein afara orasului.inseamna sa aduciin Bucuresti tot ceea ce nu are nici o legatura cu autostrazile, blocurile, si neoanele Bucurestiului. Inseamna sa vii de la Radesti pe autostrada spre Pitesti ca sa le printezi pe suport epson la Square Mediaimpreuna cu Janii.
Înseamna sa surpinzi cosul de fabrica undeva la marginea monoculturii graului proaspat recoltat.
Înseamna sa ai ace de gramofon nefolositeinca.inseamna sainvarti la manivela si sa produci unde care contin microtonalitati.inseamna sa improvizezi un teren de fotbal chiar si acolo unde nu exista gazon, si unde bara de la poarta eindoita, si chiar daca nu ai fost admis la nici un club sportivinca. Steampunkinseamna sa folosesti sobe ca sa teincalzestiin eraincalzirii centrale.
Înseamna sa cobori din masina la o expozitie dupa ce ai ascultat ultimul hit la radio ca sa asculti muzica de pe placa de gramofon, inseamna sa intelegi cum a inceput totul si cum am ajuns aici.

VOCEA STaPaNULUI

1. NEÎNTREBUINTAREA, face rau masinei.
2. Nu remontati prea tare arcurile.in timpul remontarii arcurilor, lasati mecanica sa ruleze. Opriti cand arcurile opun rezistenta!
3. Diafragma este partea cea mai delicata a aparatului si prin urmare trebuie tratata cu cea mai mareingrijire. Evitati cea mai mica vatamare a membranei [mica] diafragmei, caci de dansa atarna buna reproductiune.
4. Ungeti din candin cand toate partile mobile ale mecanicei cu uleiul special Vocea Stapanului, iar ghinturile precum si fusul talerului, cu uleiul de masina Vocea Stapanului.
5. Pielea care invarteste placa de frictiune, trebuie sa fie totdeauna bine unsa, pentru ca talerul sa aiba un mers regulat si linistit.

Stefan Tiron
2004-02-06